woensdag 10 november 2021

Central Hidroeléctrica da Fajã da Nogueira



 
Central 
Ja, dus niet zo maar naar Ribeiro Frio , maar iets je verder . Naar Central. Er mooi , en weer 21 km gelopen. Is natuurlijk wel een eindje rijden voor dat je er bent , maar goed. We waren er wel in de buurt geweest en hier dus nog niet . We kwamen er aan en Sao dacht dat de weg er naar toe berijdbaar zou zijn, maar dat was dus niet zo. Dus gewoon even een extra 5 km naar Central. Daar even staan praten met twee man die daar werkten en toen verder omhoog. Op zich wel een breed pad, dus niet gevaarlijk. Uiteindelijk kwamen we bij een levada , moet nog even precies uitzoeken hoe die heet er waar die vandaan komt of heen gaat. We zijn eerst een stukje naar links gegaan , maar daar was hij al gelijk met grote borden en een flink lint afgesloten.
Rechts konden we wel lopen. Er waren op een bepaald punt wel wat waarschuwingen, maar het pad was zo breed, en er waren verse auto sporen , dat we het wel aandurfde om het pad veder te volgen. We kwamen de auto tegen , leeg. Was een 4x4 pick-up . Anders was die nooit daar gekomen he. Nog een stuk verder zagen we wat er aan de hand was. Een heel stuk van de levada was weg geslagen door een landslide en men was daar bezig om dat op te ruimen en te herstellen. Wat een werk, wat een gevaar , wat een klus. Staan er wel vaker bij stil, hoe hebben ze dit aan kunnen leggen , hoe gaat het onderhoud ? 
Mannen aan het werk 
De foto doet geen recht aan de situatie en geeft het echt niet goed weer . Maar het is alles wat ik daar kon en wilde maken. Was niet van plan de mannen daar op maar enige manier te hinderen of af te lijden van hun werk.
Er stond daar nog een man te kijken , die bediende een machine , die niet op dat punt stond, maar een stuk terug. Hij dorst de machine niet te gebruiken , om dat er te veel stenen naar beneden kwamen . Hij is samen met ons een stuk terug gelopen , tot waar zijn machine stond. Daar vandaan zijn wij natuurlijk weer naar Central gelopen. Daar was nog een tunnel die we nog even wouden "doen". Dus wij de tunnel in. Er stond bijna net zo veel water op het pad als in de levada en we hadden op regelmatig een douche van al het water dat naar beneden kwam. Toch was het de moeite waard. We kwamen op een punt uit, precies zoals we hadden verwacht. We hebben weken geleden een wandeling gemaakt aan de andere kant van die bergrug.Ook door een hele lange tunnel . Daar waren ook mensen aan het werk en daar was een tunnel die afgesloten was met een hek. En die tunnel kwam hier uit. Ook met een hek afgesloten. Naast het hek zit een gat . Het verhaal gaat dat een paar dwazen toch door die tunnel zijn gegaan, levada vol water , geen ruimte om te lopen. Het hek dat was toen schijnbaar niet goed dicht. Toen ze aan deze kant kwamen , hek wel op slot. Dus terug was geen optie , toen een gat in de muur gemaakt. Of het waar is , heb geen idee. Zal hier onder nog wat foto's plaatsen . Het was weer een dag goed besteed. Pracht wandeling Voor nu, blijf gezond .
Het dichte hek 





Sao over "de brug " 



Ingang tunnel 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten